Zelf beleggen voor beginners

Beleggen kan een lucratieve manier zijn om je geld te laten groeien, maar voor beginners kan het ook intimiderend lijken. Er wordt vaak gedacht dat beleggen ingewikkeld is, en alleen voor rijke oude zakenmensen. Maar beleggen wordt steeds toegankelijker en is voor iedereen die zijn geld aan het werk wil zetten om vermogen op te bouwen voor later, zonder dat je er dagelijks mee bezig hoeft te zijn. In dit artikel ga ik je meer vertellen over beleggen, zodat ook jij je geld voor je kan laten werken.

Beleggen in aandelen

Een van de meest bekende vormen van beleggen is het kopen van losse aandelen. Wanneer je een aandeel koopt, word je deels eigenaar van een bedrijf. De waarde van je investering zal stijgen of dalen, afhankelijk van hoe goed het bedrijf presteert op de markt. Echter, voor beginners kan het selecteren van individuele aandelen een uitdaging zijn vanwege de risico’s en volatiliteit, de mate waarin een koers stijgt of daalt, die ermee gepaard gaan.

Zelf beleggen in ETF’s voor meer spreiding

Gelukkig is er een alternatieve benadering die minder risicovol kan zijn voor beginners: het investeren in Exchange-Traded Funds (ETF’s). Een ETF is een type beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt, net als een gewoon aandeel. In plaats van te investeren in één bedrijf, geeft een ETF je de mogelijkheid om te beleggen in een mandje van verschillende activa, zoals aandelen, obligaties of grondstoffen. Hierdoor kun je heel gespreid beleggen zonder zelf heel veel verschillende aandelen aan te hoeven schaffen.

Het investeren in ETF’s wordt vaak beschouwd als een passieve en eenvoudige manier om te starten met beleggen. In plaats van actief individuele aandelen te selecteren, kun je met ETF’s profiteren van de prestaties van een hele markt of sector. Een populaire ETF is bijvoorbeeld een indexfonds dat de prestaties van een brede marktindex, zoals de Amerikaanse S&P 500 of de Nederlandse AEX, volgt. Dit betekent dat je, in plaats van te proberen te voorspellen welke individuele aandelen zullen stijgen, simpelweg kunt profiteren van de algemene groei van de markt.

Een traditionele manier om te beleggen is via je huidige bank. Een nadeel hiervan is dat een bank vaak hoge commissies rekent, omdat zij voor jou beleggen en je aandelen beheren. Tegenwoordig zijn er steeds meer online platformen waarop je zelf kunt beleggen. Het platform waar ikzelf beleg is DEGIRO, een populaire keuze onder beginners vanwege de gebruiksvriendelijkheid en lage kosten. Maar naast DEGIRO zijn er nog een aantal aanbieder met lage kosten en transactiekosten die geschikt zijn voor beginners. Door een account te openen bij een dergelijk platform, kun je gemakkelijk beginnen met het opbouwen van een gediversifieerde beleggingsportefeuille zonder dat je veel technische kennis nodig hebt.

Periodiek beleggen

Periodiek beleggen in ETF’s heeft het voordeel dat je gebruik maakt van dollar-cost average. Dit betekent dat je bijvoorbeeld maandelijks of per kwartaal investeert in aandelen of ETF’s. Ongeacht de koers van dat aandeel. Hierdoor heb je over een lange periode aandelen gekocht in goede en slechte tijden, waardoor je aandelen bezit voor een gemiddelde prijs. Wanneer je dit doet voor een periode van 20 tot 30 jaar, met een gemiddeld rendement van 5 tot 8 procent per jaar (een hele realistische groei, als we naar het verleden kijken). Door het rente op rente principe, ook wel compound interest genoemd, zorgt ervoor dat je steeds meer vermogen opbouwt.

Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee

Het verleden heeft uitgewezen dat passief beleggen in ETF’s kan zorgen voor een extra vermogen. Ondanks dat, brengt beleggen altijd risico’s met zich mee. Verdiep je daarom goed in beleggen en kijk welke vorm van beleggen het beste bij je past. Ikzelf beleg alleen met geld wat ik echt kan missen en voor de lange termijn. Hierdoor hoef ik mij niet druk te maken over koersdalingen, omdat ik toch niet van plan ben het geld er vroegtijdig af te halen.