Labradoodle opvoeden: hoe ga je te werk?

Labradoodle opvoeden? De labradoodle is een hondenras die de afgelopen jaren ontzettend aan populariteit gewonnen heeft. Steeds meer mensen kiezen ervoor om deze pluizige vriend in huis te halen. Toch loop je ook tijdens het opvoeden van een labradoodle aan tegen de nodige problemen. Het zal geregeld voorkomen dat ze achter de eekhoorns aangaan, je gloednieuwe jas willen opeten of het vuil opeten.

Een goede relatie opbouwen met je labradoodle puppy is essentieel voor de rest van je leven. In dit artikel geven we je tips om direct met je labradoodle aan de slag te gaan. Echter, we willen je er ook direct op wijzen dat het ebook ‘Labradoodle Geheimen’ jouw alles verteld wat je nog meer moet weten over de labradoodle! Je labradoodle opvoeden wordt op deze manier leuker en makkelijker!

Labradoodle opvoeden

Labradoodle Geheimen

Labradoodle Geheimen is een ebook waarin je alles leert over jouw favoriete hondenras. In deze gids leer je:
✔ Op een verantwoorde manier je labradoodle opvoeden
✔ Ontdek waar het probleemgedrag van je hond vandaan komt
✔ Nooit meer een labradoodle die aan je lijn trekt
✔ De meest positieve trainingsmethode voor labradoodles
Aanbieding

Labradoodle pup opvoeden: de eerste dagen

De eerste dagen nadat de labradoodle bij je is, is het belangrijk om direct aan de slag te gaan. Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken als je je labradoor gaat opvoeden.

Zorg dat je de pup zo snel mogelijk bij zijn of haar naam noemt. Hierdoor kan de labradoodle snel aan zijn naam wennen en dit komt de opvoeding van de hond alleen maar ten goede.

Daarnaast is het belangrijk om de labradoodle in de eerste week aan één ruimte te laten wennen. Wanneer de pup gewend is aan deze ruimte, kan je hem ook in een andere ruimte laten gaan. Hierdoor kan de hond rustig wennen aan de verschillende kamers in een huis zonder gestresst te raken. Ook is het verstandig om geen bezoekers te laten langskomen om de pup te bekijken. Pas als de pup gewend is, is het verstandig om andere mensen bij de nieuwe huisgenoot te laten.

De labradoodle zal in het begin ontzettend moeten wennen aan de nieuwe omgeving. Met name ’s nachts kan de hond ontzettend gestresst en bang zijn. Dit kan er bijvoorbeeld in resulteren dat de pup lang en angstig naar je kijkt. Neem bij voorkeur de hond mee op de slaapkamer zodat hij leert dat hij veilig is, maar ook zodat je snel met hem naar buiten kan wanneer de hond moet plassen of poepen. 

Ook is het belangrijk om de labradoodle te laten slapen wanneer hij slaapt. De pup heeft gewoon veel rust nodig.

Labradoodle opvoeden: behoeften doen

Eén van de eerste dingen die je moet leren aan je labradoodle pup is toileteren. Om te zorgen dat je hond weet op welke plek hij kan toileteren, is het belangrijk om samen met de hond een geschikte plek te zoeken. Moedig vervolgens op deze plek aan om de hond haar behoefte te laten doen. 

Nadat de hond zijn of haar behoeften heeft gedaan, breng je de hond weer naar binnen. Ga niet direct met de hond spelen, want dan gaat de hond op den duur denken dat een toiletbezoek betekent dat er daarna gespeeld gaat worden.

Het is (bijna) niet te voorkomen dat de puppy in de begintijd zijn of haar behoefte een keer binnen zal doen. Wanneer de pup dit doet, zorg dan dat je de hond aanspreekt. Roep bijvoorbeeld “Foei!” of “Nee!” als de hond zijn behoefte doet. De hond zal hiervan schrikken en merken dat dit niet de bedoeling is. Neem de hond direct mee naar de plek waar die zijn behoefte moet doen. Zorg ervoor dat je de hond alleen op heterdaad betrapt, alleen dan zal hij merken dat wat hij doet verkeerd is. 

De labradoodle puppy heeft -net als alle andere honden- voorspelbare tijden wanneer het zijn behoeften moet doen. Vaak zal dit zijn wanneer hij wakker wordt, na het spelen, na het eten en drinken en voordat hij gaat slapen. 

Het is handig om een eventueel waterbakje twee uur voordat de hond gaat slapen weg te halen. Hierdoor houdt de hond het beter vol om te plassen tot de volgende ochtend. 

Labradoodle opvoeden

Goed gedrag stimuleren

Het stimuleren van goed gedrag is natuurlijk altijd een goed idee bij het opvoeden van de labradoodle pup. Echter, er zijn een aantal dingen die je zo snel mogelijk wilt afleren.

Grommen

Eén van de eerste dingen die je je labradoodle pup wilt afleren is grommen. Het is een onbeleefde manier van communiceren die de labradoodle gebruikt om zijn emoties te tonen. Als eigenaar van de labradoodle is het zaak om zo snel mogelijk te achterhalen waarom de pup gromt. Is het omdat hij angstig is? Zorg dan dat je hem met een kalmerende stem rustig maakt. Gromt de pup omdat je een speeltje van hem of haar hebt afgepakt? Spreek hem dan met een resolute stem aan. Zeg bijvoorbeeld “Nee!” of “Foei!”. Hierdoor heeft de pup door dat hij niet mag grommen om zijn speeltje terug te krijgen. 

Bijten

Natuurlijk is ook de labradoodle pup bijtgraag. Het is één van de dingen die het lastigste is om af te leren, omdat puppy’s al vaak vanaf de eerste dag gewend zijn om hun bek te gebruiken in het nestje. Bijvoorbeeld om te onderzoeken, maar ook om te spelen met broertjes en zusjes.  Wanneer de hond bijt, spreek dan met felle en hoge stem de hond toe. Zeg bijvoorbeeld “Nee!” om te laten zien dat hij niet mag bijten. Ook is het handig om een bot of speeltje bij de hand te hebben, die die vervolgens wel in zijn bek kan stoppen. Beloon de hond als hij goed gedrag vertoond, bijvoorbeeld als hij gestopt is met bijten. Nu weet hij namelijk dat hij goed gedrag vertoond.

Het afleren van bijten is een van de lastigste dingen. Blijf hem corrigeren, maar wordt niet per sé boos op de labradoodle. Wees streng maar rechtvaardig en beloon de hond wanneer hij goed gedrag vertoond.

Kauwen

Puppy’s kauwen de hele dag door, omdat hun tanden bewegen en groeien. Hiermee reinigen ze ook hun tanden. Het handigste is om een aantal speeltjes bij de hand te hebben waar de hond op kan kauwen. Als de hond ergens op kauwt waar hij niet op mag kauwen, wees dan (opnieuw) streng en resoluut. 

Labradoodle opvoeden boek: leer alles wat je moet weten

In dit artikel heb je de basis geleerd van het opvoeden van een labradoodle. We hopen dat je met deze tips aan de slag kan, maar raden je ook aan om de labradoodle mee te nemen naar puppycursus. Heb je hier geen tijd of geld voor? Dan doe je er goed aan om zo snel mogelijk met het ebook ‘Labradoodle Geheimen’ aan de slag te gaan.

Labradoodle opvoeden

Labradoodle Geheimen

Labradoodle Geheimen is een ebook waarin je alles leert over jouw favoriete hondenras. In deze gids leer je:
✔ Op een verantwoorde manier je labradoodle opvoeden
✔ Ontdek waar het probleemgedrag van je hond vandaan komt
✔ Nooit meer een labradoodle die aan je lijn trekt
✔ De meest positieve trainingsmethode voor labradoodles
Aanbieding