Buitenkeuken maken? Als er iets is dat de afgelopen zomers bij veel mensen in de tuin is gekomen is het de buitenkeuken. De barbecue cultuur heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen in Nederland, en dat leidt tot de mooiste tuinkeukens. Mensen schaffen massaal de mooiste buitenkeukens aan, of gaan zelf aan de slag. En dat is juist waar dit artikel over gaat: het zelf maken van een buitenkeuken. Het hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn, en al helemaal niet met de hulp van wat makkelijk te begrijpen bouwtekeningen van internet.
Wat zijn de kosten voor een buitenkeuken?
De kosten voor een buitenkeuken zijn volledig afhankelijk van de eisen die je aan de buitenkeuken stelt. Een luxe buitenkeuken, afgewerkt met prachtige stenen en met een barbecue kost je gemakkelijk € 2000,-. Ben je wat minder veeleisend en wil je bijvoorbeeld dat de buitenkeuken vooral praktisch is? Dan kun je in principe voor een euro of 200 klaar zijn.
Zelf maken of toch hulp inschakelen?
Een belangrijke vraag die je dient te beantwoorden voordat je aan de slag gaat met een buitenkeuken is: ga ik hem zelf maken of kies ik toch voor wat hulp? Zeker als je nog weinig ervaring hebt met timmerwerkzaamheden is het verstandig om iemand te raadplegen die je verder kan helpen. Je wilt immers voorkomen dat je buitenkeuken gebreken gaat vertonen.
Wil je het liever zelf leren? Dan raden wij je aan om Fred’s Bouwtekeningen -een ontzettend prettige gids met héél veel bouwtekeningen- te gebruiken. De praktische gids is een must have voor de beginnende klusser die zijn vaardigheden wil verbeteren. Naast buitenkeukens biedt de gids namelijk nog veel meer. Denk hierbij aan bedden, tafels en loungebanken.
Freds Bouwtekeningen
Buitenkeuken bouwen: het stappenplan
Om zelf aan de slag te gaan met het maken van een buitenkeuken hebben wij een aantal stappen voor je opgesteld. Dit zijn grofweg de stappen die je dient te volgen als je aan de slag gaat. Wij raden je in ieder geval aan om onderstaande stappen te volgen, zodat je rekening houdt met de zaken die te allen tijde dienen te worden opgevolgd.
Stap 1: Afmetingen en ontwerp bepalen
De allereerste stap bij het maken van jouw buitenkeuken is het bepalen van de afmetingen en ontwerp. Hoe zit het met de oppervlakte van jouw tuin? Is er eigenlijk wel ruimte voor een buitenkeuken en zo ja: hoe groot kan deze worden? Moet er een hoek in de buitenkeuken komen? Het zijn zaken waar je goed rekening mee moet houden.
Als jij bepaalt hebt wat de afmetingen voor de buitenkeuken moeten zijn en je een ontwerp gekozen hebt, is het tijd voor het aanschaffen van de materialen.
Stap 2: Materialen aanschaffen
Nadat de afmetingen en het ontwerp zijn bepaald, is het tijd om de materialen aan te schaffen. Doorgaans kiest men altijd voor een houten frame, omdat dit het meest gangbaar, betaalbaar en stabiel is. Ook kiezen de meeste mensen voor een houten buitenkeuken. Het ziet er immers goed uit.
Ga naar je lokale bouwmarkt om de materialen op te halen en kies er eventueel voor om het op maat te laten zagen.
Stap 3: Aan de slag met het frame
Dan kan nu het echte werk beginnen. We beginnen met de basis: het frame. Een aantal tips bij het maken van het frame:
- Zorg voor stabiliteit in het frame door gebruik te maken van hoekpalen en dwarsbalken.
- Gebruik de tekeningen die in het Fred’s bouwtekeningen boek staan. Deze garanderen stabiliteit.
Stap 4: Omhulsen aan het frame
Als je een stabiel frame hebt gemaakt is het tijd om het omhulsel te bevestigen. Afhankelijk van het materiaal kies je een techniek waarmee je het omhulsel kan plaatsen. Een aantal tips:
- Voorkom dat je hout gaat splijten door voor te boren met een klein boortje. Zorg dat je niet te dik voorboort, dan kunnen de schroeven er niet meer goed in.
- Gebruik een cirkelzaag als je een houten omhulsel gaat zagen. Houd rekening met je frame en bevestig het omhulsel aan elkaar.
Stap 5: Zorg voor een nette afwerking
Nadat je het omhulsel aan het frame hebt gemonteerd wordt het tijd voor misschien wel het lastigste klusje: een nette afwerking. Sommige mensen stoppen hier het meest tijd in. Ze omlijsten het omhulsel met steen of maken een mooie laklaag op het omhulsel. Een aantal tips:
- Houd rekening met verschillende weersomstandigheden. Je wilt dat jouw buitenkeuken tegen een stootje kan, dus is het niet handig om onbewerkt hout te gebruiken. Houtrot ligt op de loer, met alle gevolgen van dien.
- Houd rekening met de toekomst: wil jij jouw buitenkeuken een enkele zomer gebruiken? Dan is het niet logisch om voor een uitgebreid stenen buitenkeuken te gaan. Wil je het echt meerdere jaren gebruiken? Dan is het logisch om te kiezen voor een stenen afwerking.
Stap 6: Inbouwapparatuur en andere eigenschappen
Nu je buiten keuken zo goed als voltooid is wil je misschien wel apparatuur inbouwen. Heb jij een mooie barbecue staan die je graag in de keuken wil bouwen? Zorg dan dat je hiervoor een ruimte gereserveerd hebt. Een buitenkraan installeren? Ook hiervoor dien je dan de juiste ruimte te hebben. Een aantal tips:
- Doe geen dingen waar je later spijt van krijgt. Een groot gat zagen in het tafelblad zodat je barbecue er inpast is mooi, maar als je de barbecue op den duur wilt of moet vervangen zit je met een gat.
- Houd rekening met de veiligheid. Overweeg je bijvoorbeeld om een kolenbarbecue te installeren in jouw houten buitenkeuken? Zorg dan dat je dit op een veilige manier doet. Het moet niet de bedoeling zijn dat je na een steekvlam je buitenkeuken kwijt bent.
Samenvatting
Het maken van een buitenkeuken is iets dat de afgelopen jaren aan populariteit toegenomen is. Hoewel een buitenkeuken voor ervaren timmerlieden een fluitje van een cent is, kan het voor hobbyisten aardig wat voeten in de aarde hebben.
Zonder voorkennis aan de slag gaan is in dit geval dan ook geen verstandig idee. Beter is het om hulp in te schakelen van een ervaren timmerman of door een goede bouwtekening te nemen. Goede bouwtekeningen zijn te vinden in bijvoorbeeld het ebook Fred’s Bouwtekeningen. Deze gids bevat meer dan 10.000+ bouwtekeningen, inclusief materialenlijsten. Dit bespaard je naast een hoop werk ook heel veel ellende.