In 6 stappen zelf een overkapping maken

Een overkapping is een prachtige toevoeging aan je tuin. Hier kun je tijdens hete zomerdagen in de schaduw zitten, lekker te barbecueën of even schuilen voor een zomerse bui. Een overkapping laten plaatsen kan aardig in de papieren lopen. Ben je toe aan een nieuw project, ga dan zelf een overkapping maken aan de hand van de volgende stappen.

In 6 stappen jouw eigen overkapping

  1. Kies de afmetingen en de type overkapping
  2. Het plaatsen van de fundering
  3. Het plaatsen van staanders
  4. Het monteren van de dakliggers
  5. Zijwanden plaatsen
  6. Dicht maken van het dak

Stap 1: kies het type en de afmetingen van jouw eigen overkapping

Zelf een overkapping maken betekent zelf bepalen hoe die eruit komt te zien! Het type overkapping en de afmetingen hiervan bepaal je helemaal zelf. Belangrijk hierbij is om jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Met hoeveel personen ga ik de overkapping gebruiken?
  • Hoe staat de zon ten opzichte van mijn overkapping?
  • Waarvoor ga ik de overkapping allemaal gebruiken?

Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt welk type overkapping je wilt, wat de afmetingen worden en het materiaal, dan kun je starten met jouw project. Heb je inspiratie nodig? Download Freds Bouwtekeningen en krijg inzicht in meer dan 10.000 tekeningen en constructies.

Buitenkeuken bouwen

Freds Bouwtekeningen

meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen en bouwplannen. Freds Bouwtekeningen is de eerste stap naar jouw eigen bouwproject!
Aanbieding

Stap 2: het plaatsen van de fundering

Na het kiezen van het type overkapping, afmetingen en materiaal kun je beginnen met bouwen! De fundering is daarbij de volgende stap. Zorg dat de grond waterpas is en breng de gewenste vloer aan.

Stap 3: het plaatsen van de staanders

Na het plaatsen van de fundering is de volgende stap bij het maken van je eigen overkapping het plaatsen van staanders. Dit is de basis voor de overkapping. Zorg ervoor dat alles op de juiste plaatst komt te staan, en dat alles waterpas is. 

Stap 4: het monteren van de dakliggers

Wanneer de staanders zijn geplaatst, kun je overgaan naar het plaatsen van de dakliggers. Hierbij krijg je te maken met dwarsbalken en dragende balken. Wanneer de dakliggers zijn geplaatst, begint het project al vorm te krijgen!

Stap 5: zijwanden plaatsen

De basis van je overkapping staat, dus kun je de zijwanden plaatsen. Zaag de zijwanden op maat en bevestig ze aan de staanders. 
 

Stap 6: dichtmaken van het dak

De laatste stap in het maken van je eigen overkapping is het dichtmaken van het dak. Plaats het dak op de dakliggers en bevestig deze goed. Hou bij het plaatsen van het dak rekening met de afvoer van regenwater en plaats als bovenlaag EPDM dakbedekking om lekkage te voorkomen.

Zelf een overkapping maken, maar inspiratie nodig?

Hopelijk kun je nu aan de slag om zelf een overkapping te maken. Heb je toch nog hulp of inspiratie nodig, dan kunnen Freds Bouwtekeningen daarbij helpen.

Buitenkeuken bouwen

Freds Bouwtekeningen

meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen en bouwplannen. Freds Bouwtekeningen is de eerste stap naar jouw eigen bouwproject!
Aanbieding