Een kippenhok maken is makkelijker dan je denkt. Het maken van een kippenhok is één van de dingen die je kan doen in de lockdown tijd! Lijkt het je dus leuk om kippen te houden? Dan is het maken van een kippenhok een leuke uitdaging, maar tegelijkertijd ook makkelijk te leren. Zelfs als je helemaal geen ervaring hebt is het maken van een kippenhok ‘een eitje’ 😉.
De tijden dat het bewerken van hout iets is waar je jarenlang ervaring voor nodig hebt zijn geweest. Zelfs wanneer je twee linkerhanden hebt is het maken van een kippenhok iets wat ontzettend leuk en niet al te moeilijk is.
De Kippengids
Kippenhok zelf maken
Voor mensen die enigszins ervaring hebben met houtbewerking is een kippenhok maken waarschijnlijk niet al te spannend. Maar ook als je geen ervaring hebt met houtbewerking kan je dus met behulp van een goed gedetailleerde uitleg een kippenhok bouwen. Er zijn een aantal zaken waar tijdens het bouwproces rekening mee moet worden gehouden. Deze bespreken we hier.
Allereerst is het belangrijk dat een kippenhok uit minimaal twee aparte componenten bestaat: een plek voor het slapen/leggen van eieren en een ruimte waar de kippen overdag kunnen rondlopen. Het is daarbij belangrijk dat de ruimte voor slapen/eieren tenminste een halve meter boven de loopruimte te plaatsen. Daarnaast is het belangrijk om met volgende zaken rekening te houden.
#1 Kies voor een passend formaat
Houd er rekening mee dat een kip overdag het liefst rondrent. Voor 1 kip is het verstandig om tenminste 1 m2 te rekenen. Voor grotere rassen is het zelfs aan te raden om een kippen ren van 1.5 m2 te rekenen. Voor een kippenhok geldt overigens: hoe groter, hoe beter. Het is nooit slecht om een kip meer ruimte te geven dan die in principe nodig is. Dit komt namelijk de ei productie alleen maar ten goede.
Ook is het belangrijk dat een kip altijd een mogelijkheid heeft om de schaduw op te zoeken. Het plaatsen van een kippenhok onder een grote boom is altijd een verstandig idee, omdat de kip hierdoor schaduw heeft. Mocht je niet mogelijkheid hebben om het kippenhok onder (of in de buurt) van een boom te plaatsen, zorg dan dat je een zonnewerend afdekzeil over de ren plaatst.
#2 Bouw een degelijk frame
Een degelijk frame is essentieel voor de stabiliteit van het kippenhok. Je wilt natuurlijk voorkomen dat het kippenhok bij een hevige wind uit elkaar valt. Om te zorgen dat jouw kippenhok tenminste een milde storm kan overleven kan je het best beginnen met een rechthoekig frame. Vervolgens voeg je de gewenste componenten toe aan dit basisframe.
Kies daarnaast voor een houtsoort die bestand is tegen water, om houtrot (en alle gevolgen van dien) te voorkomen. Bovendien kan de verkeerde soort hout ervoor zorgen dat het ten koste van de gezondheid van de kip gaat. Hout dat uitermate geschikt is voor een kippenren is bijvoorbeeld cedar hout of redwood hout. Zorg er tot slot voor dat de kippenren aan alle kanten voorzien is van kippengaas, om indringers buiten te houden.
De kippengids is dé gids om te beginnen met het bouwen van een kippenhok. Hierin staan de juiste afmetingen die je aan kan houden.
#3 Het interieur van het kippenhok
Bij de binnenruimte van het kippenhok komt niet al te veel spannends kijken. Het is hierbij belangrijk dat je een gedegen ondergrond met stro maakt, waar de uitwerpselen van de kip en (regen)water kunnen worden opgevangen. Er kan eventueel een drinkbakje worden opgehangen aan het dak met behulp van ijzerdraad. De drinkbak moet zich zo’n 5 -6 centimeter van de grond bevinden, zodat de kippen er goed bij kunnen.
Mocht het niet mogelijk zijn om het kippenhok op een schaduw bedekte plek te zetten, zorg er dan voor dat je een schaduwdoek over de kippenren plaatst. Zoals eerder gezegd heeft een kip behoefte aan schaduw.
Verder moet er rekening worden gehouden met de “helling” waarmee de kip zich van de ren naar het hok kan verplaatsen. Het is hierbij belangrijk dat de plank minimaal 15 cm breed is en licht oplopend is.
Zorg ervoor dat er in het kippenhok een slaapplek voor de kippen is. Dit kan je het best doen door houten balken van ca. 3 centimeter te gebruiken en 20 cm in lengte per kip. Deze worden tegen de achterwand van het hok geplaatst. Zorg er ook voor dat je in het binnenhuis een aantal nest hokjes plaatst. Deze dienen lager te worden geplaatst dan de balken voor de slaapplaats, omdat kippen altijd het hoogste punt uitkiezen voor een slaapplek.
#4 Maak de buitenkant af
Nu is het tijd om het kippenhok helemaal af te maken. Dat begint met het afsluiten van de slaap- en broedplek van de kippen. Zorg voor waterafstotend materiaal, om eerdergenoemde problemen als houtrot (maar ook lekkage) te voorkomen. Ik zou een houtsoort gebruiken voor de muren van het kippenhok, maar voor het dak zou ik gaan voor bijvoorbeeld tin. Zorg dat de constructie van het kippenhok aan de buitenkant niet te complex wordt, zodat je makkelijk eieren kan verzamelen.
Voldoende ventilatie is een essentieel onderdeel van je kippenhok. In de zomer kan de temperatuur in het kippenhok behoorlijk oplopen (zeker de laatste jaren, waarbij we geregeld een hittegolf hadden). Het kan handig zijn om tussen de dakplaten wat ruimte te laten waar de warmte het hok kan verlaten. Zorg er wel voor dat je deze ruimtes alsnog afsluit met kippengaas, om indringers buiten de deur te houden.
Tot slot is het belangrijk dat de toegangspunten van het kippenhok toegankelijk zijn door middel van kleine schuifsloten. Dit volstaat zeker om de kippen binnenboord te houden en ervoor te zorgen dat de kippen veilig zijn.
Een kippenhok maken met behulp van de Kippengids
Een aantal jaren geleden werd de Kippengids gepresenteerd. Een makkelijk ebook waarin precies staat wat je nodig hebt om een kippenhok te bouwen. De Kippengids staat boordevol tips om je eerste kippenhok te maken.
In de Kippengids staat precies welke materialen je nodig hebt om je eerste kippenhok te bouwen. Je zou in principe met de kippengids naar de winkel kunnen gaan en kunnen pakken wat je precies nodig hebt en in welk formaat.
Daarnaast lees je praktische tips bij het bouwen van je kippenren, maar ook externe zaken waar je rekening mee moet houden. In een aantal uitzonderlijke gevallen is het bijvoorbeeld nodig dat je bijvoorbeeld een bouwvergunning aanvraagt voor de bouw van een kippenhok!
De Kippengids download je als ebook, maar is ook eenvoudig zelf te printen. Hoewel veel mensen een tablet of ereader gebruiken om de Kippengids te lezen, is het dus ook mogelijk om gewoon papieren tijdens het bouwen te gebruiken.
De Kippengids
Hebben je kippen een mooi onderdak gekregen? Bekijk dan ook eens hoe je de andere vogels in jouw buurt een mooi onderdak kunt geven, door het maken van een vogelhuisje!