In 8 stappen een schutting plaatsen

Een houten schutting plaatsen is een populaire manier om een tuin af te schermen van de buren. Er zijn tal van mogelijkheden om dat te doen. In dit artikel laten we zien welke 8 stappen je moet ondernemen om zelf een schutting te kunnen plaatsen. 

Het kan lastig zijn om met deze 8 stappen direct zelf een schutting te plaatsen. Daarom raden we ook in dit artikel het e-book van Fred’s bouwtekeningen aan. Hierin staan verschillende soorten schuttingen en de bijbehorende tekeningen waarbij exact wordt uitgelegd hoe je die zelf kan plaatsen. 

Wat heb ik nodig voor het plaatsen van een schutting

Ben je niet echt een klusser maar wil je dat wel worden? Dan volgt hier een lijstje met spullen die je in de meeste gevallen nodig gaat hebben bij het plaatsen van een schutting. 

  • Hekpanelen
  • Hekpalen
  • Steunpalen voor hekpalen
  • Waterpas
  • Rolmaat
  • Draad
  • Klauwhamer
  • Vernisborstel
  • Onkruidverdelger
  • Exterieur houtbeschermer
  • Voorhamer
  • Zaag of elektrische zaag
  • Schroevendraaier of elektrische schroevendraaier
Buitenkeuken bouwen

Freds Bouwtekeningen

meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen en bouwplannen. Freds Bouwtekeningen is de eerste stap naar jouw eigen bouwproject!
Aanbieding

Stap 1. Kies het type hekwerk wat je graag zou willen hebben

Belangrijk is om het type hekwerk te kiezen wat je graag wilt hebben. Je kan onder andere kiezen uit: 

Closeboard hekwerk 

Closeboard bestaat uit overlappende verticale planken van hout. Dit is het sterkste en zwaarste paneel. Het geeft je volledige privacy en is ideaal voor een erfafscheidingen.

Overlap hekwerk  

Dit is gemaakt van overlappende horizontale houten planken. Dit is een goedkopere oplossing maar die wel veel privacy biedt.

Houten schutting 

Een houten schutting vinden wij een stijlvolle manier om je tuin af te scheiden en kan op veel verschillende manieren.

Extra Tip

Een van de dingen waar buren het meest over discussiëren, is de grens tussen hun eigendommen – waar het ligt en wie verantwoordelijk is voor het onderhoud. Als je het niet zeker weet, controleer dan je eigendomsbewijzen.

Stap 2. Kies de juiste steunpalen

Bepaal eerst of je houten of betonnen palen wilt hebben. Er zijn voor- en nadelen voor beide keuzes. 

  • Betonnen palen zorgen ervoor dat je een goede sterke omheining hebt, maar het is wel wat lastiger om te plaatsen.
  • Houten palen zijn wat eenvoudiger te plaatsen, maar omdat ze in de grond worden begraven, is er een groter risico dat ze gaan rotten.

Stap 3. De paallengtes berekenen

Bepaal samen met de buren hoe hoog de schutting die wordt geplaatst moet zijn en bereken vervolgens de lengtes van de palen die je moet kopen. 

  • Als je houten palen in beton begraaft, heb je 2,4 m palen nodig voor een 1,8 meter hoge schutting. 
  • Je palen zijn 0,6 meter langer dan de hoogte van de omheining.
  • Als u paal pennen gebruikt, controleer dan ook op leidingen en elektrische kabels in de grond zodat je daar niet doorheen boort. 

Stap 4. Hoeveel panelen of planken ben je nodig?

Hek panelen zijn bijna altijd 1,8 meter breed. Meet de lengte van het gebied waar je een schutting gaat plaatsen en deel de lengte door de breedte van het paneel. Het is verstandig om altijd een aantal extra palen en panelen of planken aan te schaffen. Mocht er iets niet goed gaan dan heb je er altijd nog een paar achter de hand. 

Stap 5. De voorbereiding voor het plaatsen van de schutting

Voordat je start met het plaatsen van de schutting is het belangrijk om alle begroeiing weg te halen met bijvoorbeeld een onkruidverdelger. De meeste schutting palen en planken zijn wel voorbehandeld om schade door insecten en het rotten te voorkomen, maar het is altijd goed om het vooraf zelf even te behandelen met een houtverduurzamingsmiddel.

Gebruik daarnaast een touwtje en haringen om aan te geven waar de schutting precies geplaatst moet worden. Zet vervolgens een kan koffie en je kan aan de slag gaan. 

Schutting plaatsen

Stap 6. Voor Wanneer je metalen spikes gebruikt ter ondersteuning

Allereerst is het belangrijk om de locatie van eventuele waterleidingen of stroomkabels te controleren. Als je het niet zeker weet, overleg dan met je gemeente.

Maak een geleidegat met een metalen spijker, staaf of staaf. Plaats een stuk sloophout in de mof van de metalen spike. Sla met een voorhamer de spijker in het geleidegat totdat de bovenkant van de koker gelijk is met de grond.

Stenen en harde grond kunnen het moeilijk maken om de paal precies verticaal in te slaan. Gebruik een waterpas terwijl je de paal erin slaat om te controleren of deze verticaal blijft.

Koop spikes van 600 mm voor 4ft hekken en spikes van 750 mm voor alles wat hoger is.

Als alternatief kunt u moffen met platte vierkante voet (met boutbevestiging) in beton vastschroeven.

Stap 7. Bevestig je palen in het beton

  • Maak de gaten voor de palen. Zorg ervoor dat de gaten drie keer zo breed zijn dan de paal zelf en 60 cm diep.  Volg vervolgens je touwlijn en graaf een gat voor elke paal met een paal schop of een palenboor. 
  • Plaats de paal in het gat en vul de ruimte in het gat met beton om de houten paal te ondersteunen. Je kan je betond zelf mengen, maar het is gemakkelijker om een ​​op maat gemaakte betonmix te gebruiken. Normaal vul je het gaatje voor de helft met water en giet je de poedermix erop, maar controleer de instructies op de zak.
  • Zorg ervoor dat het beton net boven de grond komt. Strijk het oppervlak glad en laat het beton weglopen van de paal zodat het water kan weglopen. 
  • Controleer met een waterpas of de paal verticaal staat. Ondersteun het vervolgens met een of twee houten latten om het op zijn plaats te houden terwijl het beton hard wordt.
  • Laat het beton vervolgens minimaal een uur uitharden voordat je de schuttingpanelen gaat plaatsen.

Stap 8. Het plaatsen van de schuttingpanelen

Je wil voorkomen dat de onderkant van de schutting gaat rotten. Voorkom dit door  grindplaten langs de onderkant toe te voegen of door een opening van minimaal 100 mm onder elk paneel over te laten.

Schroef de panelen vervolgens op de palen. Maak gebruik van roestvrijstalen schroeven om roesten te voorkomen.

Je kan het beste een schutting plaatsen in het voorjaar of in de herfst. Mocht je er zelf niet helemaal uitkomen dan is het een aanrader om het e-book van Fred’s bouwtekeningen aan te schaffen. Met zijn blauwdrukken ga je er zeker uitkomen. Daarnaast staan er nog 10.000 andere bouwtekeningen in waar je zelf mee aan de slag kan gaan.

Wij wensen je veel succes met het plaatsen van de schutting!

Buitenkeuken bouwen

Freds Bouwtekeningen

meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen en bouwplannen. Freds Bouwtekeningen is de eerste stap naar jouw eigen bouwproject!
Aanbieding