Vogelhuisje maken: De Ultieme Tips

Vogelhuisje maken? Het is iets wat veel mensen weleens gedaan hebben. Als kinderen op de basisschool voor het eerst met timmeren in aanraking komen is een vogelhuisje maken één van de eerste dingen die men leert. Het maken van een vogelhuisje kost niet veel tijd: in een paar uur kun je al een prachtig nestkastje gemaakt hebben. 

Echter, veel mensen vinden het moeilijk om te beginnen met het maken van een vogelhuisje. Ze vragen zich af waar ze rekening mee moeten houden en wat voor materiaal ze in huis moeten halen. Dat is precies het onderwerp waar deze post over gaat. 

In deze ultieme gids leer je alles wat je moet weten voordat je een vogelhuisje maakt.

Vogelhuisje maken: basis tips

Wanneer je voor het eerst een nestkastje gaat maken is het goed om met een aantal zaken rekening te houden.

#1 Een nestkastje voor alle soorten vogels of een specifieke?

Bij het maken van een vogelhuisje is het verstandig om jezelf af te vragen of je het kastje voor een specifieke vogelsoort wilt maken of dat alle vogels welkom zijn. Dit doe je door de maximale grootte van de opening te bepalen. Een groter gat betekent dat niet alleen kleine mussen maar ook roofvogels het nestkastje in kunnen. Een klein gaatje betekent dat alleen specifieke kleine vogels erin kunnen. 

Ook de binnenkant van het vogelhuisje is belangrijk. Als vogels een nestje willen maken in het kastje is het belangrijk dat ze hiervoor ook de ruimte hebben. Voor afmetingen van jouw vogelhuisje doe je er goed aan om de maten van Fred’s Bouwtekeningen aan te houden. In zijn gids staan heel veel vogelhuisjes.

Buitenkeuken bouwen

Freds Bouwtekeningen

meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen en bouwplannen. Freds Bouwtekeningen is de eerste stap naar jouw eigen bouwproject!
Aanbieding

#2 Kies voor geschikt materiaal

Een veel gemaakte fout bij een nestkastje maken is de materiaalkeuze. Veel beginnende timmerlieden hebben nog te weinig kennis van hout om een goed vogelhuisje te maken. Het belangrijkste dat je wilt voorkomen is houtrot. Echter, het is ook belangrijk dat er geen creosoot in het hout zit. Vaak is hout behandeld met creosoot, maar dit kan de eieren van het vogeltje ernstig aantasten.

Verder is het belangrijk om tijdens het maken van het nestkastje gegalvaniseerde spijkers te gebruiken. 

#3 Zorg voor een warme en droge nestkast

Een droge en warme nestkast is ontzettend belangrijk voor de vogels. Hierdoor voelen ze zich veilig en hebben ze de kans om een nestje te maken. Zorg dat het dak van het vogelhuisje afloopt door het in een lichte hoek te plaatsen. Zorg ook dat het dak net over de voor en zijkant van het huisje loopt, zodat het regenwater er langs kan druppelen. 

#4 Zorg voor voldoende ventilatie

Je doet er goed aan om kleine gaatjes te boren, net onder het dak van het vogelhuisje. Hierdoor is het vogelhuisje voldoende ventilatie, zonder dat het direct te koud wordt in het huisje. Zorg dat je de gaatjes niet te groot maakt (niet groter dan 0.5 cm). 

#5 Maak de juiste keuzes in het ‘interieur’

Het ‘interieur’ van het nestkastje is in principe heel normaal. Echter, het is verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. Wij raden bijvoorbeeld af om een zitstokje in het nestkastje toe te voegen. Hierdoor geef je roofvogels (zoals eksters, raven en kraaien) namelijk de kans om eieren van kleine vogels aan te tasten. 

Wil je een vogelhuisje knutselen speciaal voor spechten, watervogels en uilen? Dan kan het handig zijn om alvast wat nestmateriaal in het vogelhuisje te plaatsen. Deze vogels houden namelijk van droog zaagsel of houtsnippers in het nestkastje.

#6 Zorg voor stabiliteit bij het plaatsen

Een vogelhuisje dat op wat voor manier dan ook niet stabiel is, zal door geen enkele vogel gebruikt worden. Zorg dat je het vogelhuisje plaatst op een plek waar ook daadwerkelijke vogels voorkomen. Maak de nestkastjes goed vast en zorg dat het geen enkele bewegingsvrijheid heeft. Hierdoor zal de vogel zich op zijn gemak voelen in het nestkastje. Dit zorgt ervoor dat de vogel zich ook wil voortplanten in jouw vogelnestje.

#7 Onderhoud je nestkastjes

Naast het bouwen van het vogelhuisje is ook het onderhouden net zo belangrijk. Het is aan te raden om tijdens het bouwproces al rekening te houden met onderhoud. Zorg ervoor dat je nestkastje makkelijk in onderhoud is. 

Ieder voorjaar moeten de vogelhuisjes gedesinfecteerd en schoongemaakt worden. Hierdoor voorkom je namelijk dat een vogelziekte zich via jouw vogelhuisje verspreid. Ook kun je in het voorjaar nieuw, droog zaagsel toevoegen. 

Vogelhuisje Maken

Vogelhuisje maken: wat moet je in huis halen?

Het is altijd handig om te weten wat je in huis moet halen als je een vogelhuisje gaat maken.

  • Allereerst is het verstandig om voor een goede houtsoort te kiezen. De voorkeur heeft redwood of cederhout. Dit zijn duurzame houtsoorten die ook nog eens waterbestendig zijn. 
  • Zorg voor gegalvaniseerde schroeven. Deze zijn het meest geschikt voor een vogelhuisje. 
  • Als het gaat om apparatuur is het belangrijk om een (verstek)zaag te gebruiken, een  accuboormachine en een meetlint in huis te hebben.
  • Voor het maken van de ingang van het vogelvoederhuisje is het belangrijk om een grote boor te hebben (afhankelijk van hoe groot jij natuurlijk het gat aan de voorkant wilt hebben).  

Bouwtekening vogelhuisjes voor afmetingen

Heb je nog nooit eerder een vogelhuisje gemaakt en ben je benieuwd wat voor afmetingen je aan moet houden als je een nestkastje maakt. Een bouwtekening voor vogelhuisjes kan ontzettend handig zijn. Een aantal jaar geleden bracht timmerman Fred Schouten een gids uit met meer dan 10.000+ bouwtekeningen, waaronder een groot aantal bouwtekeningen voor het maken van een vogelhuisje.

Deze gids is te verkrijgen voor €67. De gids is voor ons een echte eye opener geweest, omdat het niet alleen bouwtekeningen van vogelhuisjes biedt. De 10.000+ bouwtekeningen zorgen ervoor dat wij al ontzettend veel mooie creaties hebben kunnen maken. 

Wil jij graag een vogelhuisje maken maar heb je gewoon geen idee waar je moet beginnen? Dan kunnen Fred’s Bouwtekeningen een ideaal startpunt zijn. 

Buitenkeuken bouwen

Freds Bouwtekeningen

meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen en bouwplannen. Freds Bouwtekeningen is de eerste stap naar jouw eigen bouwproject!
Aanbieding