Zelf een houten plantenbak maken

Wil je graag je eigen bloemen of planten kweken, maar wil je niet te veel geld uitgeven aan een kant-en-klare plantenbak? Dan is het zelf maken van een houten plantenbak de oplossing. Het is superleuk om te doen, en je kunt hem helemaal naar je eigen smaak maken! We hebben een aantal stappen op een rijtje gezet, die jouw gaan helpen bij je project.

Stap 1: bepaal het materiaal voor je plantenbak

Om een houten plantenbak te maken, heb je materialen nodig zoals hout, schroeven en gereedschap. Kies bij voorkeur voor duurzaam hout zoals ceder of eikenhout omdat deze houtsoorten zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Zorg ook voor schroeven die geschikt zijn voor gebruik in hout en bij voorkeur roestvrij zijn.

Stap 2: Het opstellen van de bouwtekening

Voordat je begint met bouwen, is het belangrijk om een bouwtekening te maken. Dit zorgt ervoor dat je een goed beeld hebt van de afmetingen en de vorm van jouw plantenbak.

Hulp nodig bij het maken van een bouwtekening, of opzoek naar een kant en klare bouwtekening?

Buitenkeuken bouwen

Freds Bouwtekeningen

meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen en bouwplannen, zoals bloembakken, konijnenhokken, kasten en keukens. Freds Bouwtekeningen is de eerste stap naar jouw eigen bouwproject!
Aanbieding

Stap 3: Het zagen van de houten planken

Als je eenmaal een bouwtekening hebt, kun je beginnen met het zagen van de houten planken. Meet de planken zorgvuldig af en zaag ze op de juiste lengte en breedte. Het is aan te raden om eerst alle planken te zagen voordat je begint met het in elkaar zetten van de plantenbak. Zo kun je na het zagen beter controleren of je alle planken hebt.

Stap 4: Het in elkaar zetten van de plantenbak

Als alle planken zijn gezaagd, kun je beginnen met het in elkaar zetten van de plantenbak. Dit kun je het beste doen met behulp van een schroevendraaier en schroeven. Plaats de planken tegen elkaar en schroef ze stevig vast. Je kunt voor extra stevigheid ook nog houtlijm gebruiken.

Stap 5: Het vullen van je zelfgemaakte plantenbak!

Als de plantenbak eenmaal in elkaar zit, kun je beginnen met het plaatsen van de planten. Kies planten die geschikt zijn voor de omstandigheden waarin ze worden geplaatst. Bijvoorbeeld planten die veel zonlicht nodig hebben of juist planten die goed gedijen in de schaduw. Maar dit is natuurlijk afhankelijk van waar jij je plantenbak neer gaat zetten.

Veel succes met bouwen en geniet van jouw mooie nieuwe plantenbak!