Zelf een kliko ombouw maken

Het verbergen van kliko’s kan een verbetering zijn voor je tuin of oprit. Gelukkig is het maken van een kliko ombouw een relatief eenvoudig doe-het-zelf project dat je zelf kunt uitvoeren, zodat je kliko’s niet meer in het oog springen op je oprit. In deze blog bespreken we stap voor stap hoe je een kliko ombouw kunt maken, inclusief het benodigde materiaal en de beste houtkeuze zodat jouw zelfgemaakte kliko lang mee gaat.

Planning en Materiaalkeuze

Voordat je begint, is het belangrijk om een plan te hebben en de benodigde materialen te verzamelen. Voor een kliko ombouw heb je hout nodig dat bestand is tegen vocht en weersinvloeden, zoals geïmpregneerd tuinhout of hardhout zoals ceder. Welke materialen je nodig hebt:

  • Houten balken voor het frame
  • Houten planken of platen voor de zijkanten
  • RVS Schroeven
  • RVS Scharnieren

Welk gereedschap je nodig hebt:

  • Boormachine
  • Schroevendraaier
  • Zaag
  • Meetlint
  • Waterpas
  • Potlood

Bepaal de afmetingen van je kliko ombouw

Meet de afmetingen van je kliko’s op voordat je begint met bouwen en bepaal hoeveel kliko’s/containers in je ombouw komen te staan. Hou een marge aan van ongeveer 15 centimeter per kliko, zodat je voldoende ruimte hebt om de kliko gemakkelijk in en uit te rijden. Maak een tekening op basis van je afmetingen zodat je kan starten met het maken van een kliko ombouw.

Heb je hulp nodig bij een bouwtekening, of zoek je een kant en klare bouwtekening?

Buitenkeuken bouwen

Freds Bouwtekeningen

meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen en bouwplannen, zoals bloembakken, kliko ombouw, konijnenhokken, kasten en keukens. Freds Bouwtekeningen is de eerste stap naar jouw eigen bouwproject!
Aanbieding

Het maken van je kliko ombouw

Alle materialen en afmetingen compleet? Dan kun je beginnen met het bouwen van je eigen kliko ombouw. Te beginnen met het frame. Gebruik hiervoor stevige balken die het gewicht van de ombouw kunnen dragen. Zorg ervoor dat het frame stevig en recht is, omdat dit de basis vormt voor de rest van de constructie. Gebruik de waterpas om ervoor te zorgen dat het frame waterpas staat.

Zijpanelen bevestigen

Zodra het frame staat, kunnen de zijpanelen worden bevestigd. Bevestig de zijpanelen aan het frame met behulp van schroeven, zodat ze stevig vast zitten. Deze panelen zullen de kliko’s aan de zijkanten bedekken. Zorg ervoor dat de panelen goed zijn uitgelijnd en stevig zijn bevestigd om stabiliteit te garanderen.

Achterpaneel, dak en deuren

Voeg een achterpaneel toe aan de ombouw om de achterkant te bedekken, indien dit nodig is. Wanneer je kliko ombouw tegen een muur of heg komt te staan, kun je er ook voor kiezen dit open te laten. Voeg ook een dak toe om de kliko’s te beschermen tegen regen en andere weersomstandigheden. Zorg ervoor dat het dak schuin afloopt zodat regenwater gemakkelijk kan weglopen. Hierbij gebruik de de scharnieren, zodat je eenvoudig het dak kunt optillen om afval in de kliko te gooien. Dit zelfde doe je bij de deuren, zodat je de kliko’s eenvoudig uit de ombouw kunt halen.

Afwerking van de kliko ombouw

Ten slotte, voeg eventuele afwerking toe zoals verf of beits om het hout te beschermen tegen weersinvloeden en het een mooie uitstraling te geven. Of bevestig bloembakken of een rek aan de ombouw zodat planten er tegen aan kunnen groeien, voor een mooie groene uitstraling!

Een mooi project om mee te starten: zelf een kliko ombouw maken

Een kliko ombouw maken is een eenvoudig en bevredigend doe-het-zelf project dat je tuin direct kan verbeteren. Met de juiste materialen en een goed plan, kun je in korte tijd een functionele aantrekkelijke ombouw maken die jarenlang meegaat. Ben jij enthousiast geworden en ga jij je eigen ombouw maken? Veel succes!