Pianoles Online | Wat moet je weten als je online pianoles gaat volgen?

Pianoles online leren? Veel mensen besluiten om een instrument te leren met behulp van het internet. En waarom ook niet? Het internet geeft ons toegang tot informatie waar wij vroeger een échte leraar voor nodig hadden. Gelukkig is pianoles online een zeer goed alternatief voor fysiek les. Er zijn wel een aantal zaken om rekening mee te houden, en die worden in dit artikel besproken.

Pianoles Online Gratis

Veel mensen zoeken naar gratis online pianoles. Echter, als beginneling doe je er goed aan om een cursus aan te schaffen als je piano gaat leren. Het is prima te doen om een online cursus te volgen, maar met alleen een gratis cursus wordt het een lastig verhaal. Je doet er goed aan om een pianoles online aan te schaffen, zoals de online pianoles van Steven. Het belangrijkste voordeel van een betaalde online cursus te nemen, is het feit dat er gestructureerd te werk wordt gegaan. Je wordt als het ware door een ervaren pianist bij de hand genomen om door middel van een stappenplan meegenomen om een goede pianist te worden, en dat is waar het te vaak aan ontbreekt in een gratis cursus (of door enkel Youtube filmpjes te kijken).

Voordelen van online pianoles

Naast het feit dat je een gestructureerde uitleg krijgt zijn er nog een aantal andere voordelen:

Online pianolessen zijn actueel

Mocht je twijfelen tussen het aanschaffen van een boek om piano te leren spelen of online les te gaan volgen, wees je er dan van bewust dat je over het algemeen op het internet actuelere informatie tegenkomt over piano spelen. Dit komt simpelweg omdat online auteurs en online pianoleraren de mogelijkheid hebben om hun materiaal razendsnel aan te passen aan de nieuwste ontwikkelingen op pianogebied.

Flexibiliteit als het gaat om genre’s en voorkeuren

Bij offline pianoles ben je vaak gebonden aan het repertoire van de docent. Online zijn er heel veel leraren te vinden, die jou ook jouw favoriete muziek willen leren. Wil je graag de muziek van Marco Borsato leren spelen? Dan zijn hier op internet vast en zeker leraren voor te vinden. Het repertoire van online docent Steven is bijvoorbeeld ontzettend breed.

Je leert op je eigen tempo (voor sommigen een valkuil)

Wanneer je kiest voor online pianoles leer je doorgaans op je eigen tempo. Je besluit zelf wanneer je toe bent aan een nieuwe module. Voor sommige mensen is dit overigens een valkuil. De vrijheid die online pianoles biedt betekent dat je nergens aan vast zit. Onthoud dat piano leren spelen een kwestie van doorzetten is. Om de techniek te beheersen moet je heel veel oefenen. Ook betekent het oefenen op eigen tempo dat je stopt wanneer je wilt. Wij adviseren echter om een vast moment in te plannen.

Je hersenen worden er beter van

Ok, dit voordeel geldt niet alleen voor online pianoles. Maar piano spelen heeft een aangetoond positief effect op jouw hersenen. Online pianoles zorgt ervoor dat je beter kunt rekenen en lezen. Je beide hersenhelften worden actief getraind doordat je met twee handen leert spelen. Ook heeft piano spelen een rustgevend effect.

Pianoles online: is het iets voor jou?

Het is een ontzettend belangrijke vraag die je jezelf moet stellen: is piano spelen iets voor jou en ben jij bereid om er écht tijd in te stoppen? Het grootste gevaar bij het leren van pianoles (en trouwens ook bij andere instrumenten als gitaar spelen) is het opgeven. Het leren van een instrument betekent doorzetten, doorzetten en nog eens doorzetten. Om de patronen in je hersenen vast te leggen is het essentieel dat je er tijd in stopt. Je kan na een week nog niet de Fur Elise spelen, houd daar rekening mee. Pianoles vergt tijd!

Er is ooit eens een onderzoek geweest waarin gesteld werd dat het leren van iets nieuws ca. 10.000 uur kost. Dat zal natuurlijk per persoon ook verschillen, maar het geeft wel aan dat het ontzettend belangrijk is dat je doorzet bij het leren spelen van een piano!

Tegelijkertijd is dit ook juist een reden om te kiezen voor een online pianoles cursus. Het is toch relatief goedkoper dan pianoles volgen in het echt, en daardoor is het ook wel weer een gokje waard. Echter, vergeet niet dat je ook nog een piano moet aanschaffen!

Piano kopen voor beginners

Het is natuurlijk wel zo handig om ook daadwerkelijk een piano in bezit te hebben als je pianoles wilt nemen. Er zijn echter ontzettend veel soorten piano’s te krijgen, waardoor het best even lastig kan zijn waar je op moet letten. De volgende zaken zijn essentieel bij aanschaf van een piano:

Digitaal of akoestisch

Ga je voor een digitale of akoestische piano? Vroeger had men niet veel keus, toen waren er alleen akoestische piano’s. Tegenwoordig heb je ook heel veel soorten digitale piano’s. De keus hangt vaak af van de woonsituatie en de ruimte die men in een woning heeft. Het is gebruikelijk dat mensen die in een (oud) appartement wonen, eerder voor een digitale piano kiezen vanwege de verminderde geluidsproductie. Een akoestische piano kan veel geluid geven, en met een digitale piano wordt dit probleem omzeild. Een digitale piano neemt ook een stuk minder ruimte in dan een akoestische piano. Overigens geldt wel dat groter vaak beter betekent met akoestische piano’s.

Budget

Hoeveel geld wil jij uitgeven aan je piano? Het is natuurlijk een ontzettend belangrijke vraag. Als beginnende pianist wil je doorgaans niet te veel uitgeven. En nátuurlijk kan het zo zijn dat je het piano spelen na een aantal maanden zat bent. Als je dan net een dure piano hebt aangeschaft is dit natuurlijk wel wat zonde van het geld.

Uiterlijk

Natuurlijk is het ook belangrijk hoe het apparaat eruit ziet. Zoals gezegd kan een piano een behoorlijke omvang hebben, maar ook als je een kleinere piano hebt is het belangrijk dat het bij de rest van het interieur past.

Kwaliteit

Net zoals met zoveel dingen geldt bij een piano ook vaak: goedkoop is duurkoop. Een goedkope piano kan je vaak niet de kwaliteit bieden die een duurdere piano kan. Zeker voor digitale piano’s geldt dit.