Zelf gitaar leren spelen

Wil jij ook zo graag gitaar leren spelen zodat je op een mooie zomeravond iedereen kan imponeren rond het kampvuur? Maar weet je niet hoe wat en waar je moet beginnen? Dat is niet zo raar. Je raakt al snel verdwaald tussen alle filmpjes die online zijn te vinden en je ziet in een  mum van tijd door de bomen het bos niet meer. 

Tegenwoordig zijn er veel online gitaarlessen waardoor je op een relatief snelle en eenvoudige manier de basis onder de knie hebt. Je kan dan in no-time al een liedje spelen. Want wist je dat je met slechts 4 akkoorden al honderden populaire liedjes kan spelen? In dit artikel leer je wat je moet doen als je gitaar wilt leren spelen. Daarnaast geven we je ook nog mee welke online gitaarles je volgens ons het beste kan volgen. 

Online gitaar leren spelen

Op Youtube zijn er enorm veel filmpjes te vinden die je uitleggen hoe je een liedje kan spelen of hoe je akkoorden kan leren spelen. Doordat er vaak informatie ontbreekt of doordat je het niet helemaal snapt kan dit nog weleens voor motivatieproblemen zorgen. Je kan tenslotte niets aan een leraar vragen als je vastloopt of je afvraagt hoe je bepaalde akkoorden het beste kan spelen.

Voor je het weet ligt je gitaar in de hoek van de kamer te verstoffen. Als je snel en eenvoudig gitaar wil leren spelen kan je het beste een online gitaarcursus volgen. Hierdoor heb je ook meer houvast!

Gitaar akkoorden leren

Wanneer je de akkoorden C, G, Am, en F kan spelen, kan je al vele popliedjes spelen. Heel leuk en aardig, maar je vraagt je natuurlijk af hoe je deze akkoorden het beste kan leren. Je kan een muziekschool of een gitaarleraar gaan zoeken waar je fysiek les van kan krijgen. Dit is vaak duur en omdat je vaak maar 1 keer per week les hebt gaat het niet zo snel. Als je sneller gitaar wilt leren spelen kan je daarom het beste online gitaarlessen gaan volgen. 

Online gitaar leren spelen

Moet ik noten kunnen lezen om gitaar te kunnen lezen?

Tegenwoordig is het niet meer nodig om noten te kunnen lezen om een liedje te kunnen spelen op je gitaar.

Tegenwoordig kan je ook leren gitaar spelen door middel van tabs. Een tab laat zien op welke positie je je vingers moet plaatsen op de gitaar. Op deze manier is het niet meer nodig om alle noten te leren kennen. Dit maakt het leren gitaar spelen al een stuk eenvoudiger. 

Muziek tabs lezen

Als beginnend gitarist ontkom je niet aan de term gitaartabs. Belangrijk om te weten is dat je eerst alles over de akkoorden moet leren voordat je met gitaartabs aan de slag gaat. Wanneer je online gitaarles gaat volgen zal je hier alles over leren. Om je alvast een idee te geven hoe gitaartabs eruit zien en wat je in een gitaartab kan aflezen het volgende:

  • Welke snaar, noten en positie je moet spelen
  • Waar (eventueel) de capo staat
  • De stemming van je gitaar
  • Het ritme van het nummer

Je gitaar stemmen 

Een essentieel onderdeel van gitaarspelen is het stemmen van je gitaar. Hiervoor heb je verschillende apparaten die je hierbij kunnen helpen. Maar hoe tof is het als je een gitaar op je eigen gehoor kan stemmen! In het begin zou dat niet zo eenvoudig gaan, maar hoe langer je gitaar speelt hoe beter je dit af zal gaan. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je gitaar goed gestemd is. Je maakt namelijk niemand blij met een valse gitaar. 

De juiste gitaar houding

Het is belangrijk om te leren wat de juiste gitaar houding. Hierdoor voorkom je pijntjes en zal je minder krampachtig gaan spelen. Er zijn meerder manieren om een goede gitaar houding aan te nemen. Het belangrijkste is dat jij je er comfortabel bij voelt en niet krampachtig aan het spelen bent. Bij de klassieke houding rust je gitaar op je linker knie. Dit is een prima houding om gitaar te leren spelen, echter niet de meest fijne. Je ziet dat veel gitaristen later overstappen naar de casual houding. Hierbij rust je gitaar op je rechterbeen. Naast zittend kan je ook staand gitaar gaan spelen. Dit komt natuurlijk veel voor als je met een band gaat optreden. Hierbij kan je door middel van een band de gitaar op de hoogte hangen die voor jou het meest prettig is.  

Hoe vervang je de snaren van je gitaar? 

De snaren van je gitaar gaan niet voor eeuwig mee. Zo nu en dan zal er tijdens het spelen of het stemmen van je gitaar een snaar knappen. Dan is het aan jou om de snaar te vervangen. Dit doe je door de snaar los te draaien. Als je lang genoeg draait zie je vanzelf hoe die los komt. Vervolgens kan je de snaar eruit halen en er een nieuwe op draaien. Tijdens de online gitaar cursus wordt in detail uitgelicht hoe je dit exact moet doen. 

Online gitaarlessen van Koen

Online komen de Gitaarlessen van Koen enorm goed uit de verf. Bij de aanschaf van zijn cursus heb je je levenslang toegang tot al zijn online lessen en tegen een kleine vergoeding kan je ook privéles krijgen. Koen komt uit Volendam en heeft zelf les gehad van Jaap Kwakman (van de 3 J’s)! Wie wil er nu niet gitaarles hebben van iemand uit onze muziek hoofdstad!  

Daarnaast is er ook nog eens een jaarlijks terugkerend event op Texel. Hier ga je met je medecursisten naar Texel voor een te gek kampvuur event. Daarnaast heeft het online platform een sterke community die elkaar ook verder willen helpen. En je leert daardoor ook nog eens meer mensen kennen met dezelfde passie!